Funderingspalen gereed en start funderingsplaat
15 / 10 / 2024

De boorwerkzaamheden voor de paalfundering van The BaanTower is succesvol afgerond. Na het aanbrengen van de 127 funderingspalen heeft de funderingsstelling plaatsgemaakt voor graafmachines. Deze hebben de afgelopen weken de volledige bouwkuip ontgraven tot ca. 5 meter diepte. Nu starten we met het bouwen van de funderingsplaat.

Nu de 127 funderingspalen van 60 meter lang in de grond zijn aangebracht is een belangrijke eerste stap gezet voor de bouw van The BaanTower. Ook is de bron voor het WKO-systeem geboord. Dit systeem maakt gebruik van ondergrondse watervoerende lagen (aquifers) waarin de warmte en koude worden opgeslagen. Het systeem is zeer energie-efficiënt omdat het gebruik maakt van natuurlijke temperatuurverschillen in de bodem. Dit draagt bij aan een zeer duurzaam energieconcept voor The BaanTower.

Doordat de palen in de grond zitten kunnen we starten met het storten van de betonnen funderingsplaat. Daarvoor is de afgelopen weken de grond rondom de palen ontgraven en gesaneerd. De bouwkuip die nu is ontstaan is ongeveer vijf meter diep. Door de eerder geplaatste CSM-wanden i.c.m. het geplaatste stalen-buizen stempelraam is er nu een veilige en ruime bouwkuip. De afgelopen week is er een werkvloer gestort in de bouwkuip, daardoor kunnen nu de laatste werkzaamheden voor de funderingspalen worden afgerond. De palen worden afgestort en middels wapening verbonden aan de funderingsplaat. Deze funderingsplaat is van gewapend beton en is 2,4 meter dik. Samen met de 127 palen vormt deze een stevige fundering voor de 159 meter hoge toren.

De komende vier weken zijn de betonstaalvlechters bezig om de wapening van deze funderingsplaat te plaatsen. Hierover later meer.

# / #